Sisustusopiston opiskelijaryhmä vierailulla Lasilinkillä

Saimme Lasilinkille vierailulle ryhmän Sisustusopiston opiskelijoita tutustumaan lasilla sisustamisen mahdollisuuksiin. Esittelykierroksella showroomimme, toimitilojemme ja tuotannon läpi oppaanamme toimi vankalla kokemuksella lasin läpikotaisin tunteva toimistopäällikkömme Susanna.

Kierroksen alussa Susanna kertoo havainnollistavasti muun muassa lasin teknisistä ominaisuuksista, jotka vaikuttavat olennaisesti lasin ulkonäköön, kuten saamme pian huomata lasista valmistettujen pesualtaiden äärellä. ”Aikoinaan ensimmäinen sisustuslasituotteemme oli lasialtaat. Valaistuissa lasialtaissa näkyy erityisen hyvin kirkkaan ja optiwhite-lasin ero: kirkkaasta lasista sulatettu allas on lähes vihreä, lasissa olevien kuplien ja epäjatkumokohtien vuoksi, jotka toimivat valon taittumiskohtina. Näissä kohdissa kirkas lasi vihertyy siinä olevan raudan vuoksi. Täysin sileä kirkas lasi vihertää siis vain reunoiltaan, sillä valo läpäisee sen suoraan reunasta reunaan. Kuplat, säröt, ja muut muodot lisäävät lasin vihertävyyttä taittamalla valoa. OW eli optiwhite-lasi taas on rautavapaata lasia, joka on puhtaan vaalea, heleä ja kuulas, joka ei viherrä reunoiltaan tai valon taittokohdissa.” Susanna havainnollistaa.

Kierroksen jatkuessa Susanna jakaa inspiroivia kertomuksia vuosien varrella tehtyjen erityistöiden takaa esittelyn lomassa. Ollessamme prototyyppihuoneessa, hän jakaa parin esillä olevan tuotteen tarinan. Kauniin sinertävät kierrätyslasista valmistetut lasitiilet kiinnittävät vierailijoiden huomion. ”Lasitiilet valmistettiin Joensuun Penttilänrannan rakennusalueen ensimmäisen kerrostalon kierrätysteemalla uppotukeista rakennettuun parvekekaiteeseen. Tästä syntyi puun ja lasin liitto, joka mielestäni symboloi kauniisti jokea.” Susanna kuvailee.

Tekevälle sattuu

Matkan varrelle on sattunut haastavia, mutta myöhemmin jo hauskoja sattumuksiakin, ilmenee huomion kiinnittyessä näyttävään punaiseen lasialtaaseen. ”Kerran meihin otettiin yhteyttä arkkitehdin toimesta, joka kertoi, että täytyisi saada tällaisia punaisia lasialtaita uuteen hotelliin Leville. Meiltä tilattiin yhteensä 30 lasiallasta sekä punaisia lasihyllyjä hotellihuoneiden minibaareihin. Punainen lasi aiheutti haasteita, sillä se on sisältämänsä arvokkaan väriaineen vuoksi kalleinta ja vaikeimmin saatavilla oleva värilasi, joten kävimme läpi koko Euroopan toimittajat saadaksemme riittävästi punaista sulatuslasia. Onnistuimme haalimaan lopulta tarvittavan materiaalin kasaan, mutta kommunikaatiovirheen vuoksi olimme luulleet valmistavamme 60 lasihyllyä, kun tarvittava määrä oli todellisuudessa 180 hyllyä. Siitäkin kuitenkin selvittiin kunnialla ja saimme materiaalin riittämään! Lasialtaat ovat yhä hotellissa näyttävinä shampanjacoolereina.” Susanna tarinoi.

Yhteistyö mahdollistaa monimuotoiset ja uniikit toteutukset

Tuotantopajan puolelle jatkaessa pääsemme kurkistamaan lasituotteiden valmistusprosesseihin ja muutamiin vaiheessa oleviin projekteihin. Lasilinkki on saanut tänä vuonna kunnian valmistaa Kuopiossa järjestettävien Latinalaistanssien SM-kilpailuiden palkintopokaalit, jotka herättävät ryhmässä ihastusta vielä keskeneräisinäkin. Ne on suunnitellut lasimestarimme Sami, jonka käsissä sulatettu kierrätyslasi taipuu upeiksi palkinnoiksi suomenlipun väreissä.

Susanna kertookin, että monet tuotteet ja yhteistyöt saavat alkunsa asiakkaan ideasta: ”Meille tulee paljon yhteydenottoja niin, että asiakas kysyy, pystyisikö jotain ideaa toteuttamaan lasista, ja usein pystymme toteuttamaan ideat. Suunnittelun ja toteutuksen onnistumisessa isoon rooliin nousevat myös hyvät verkostot, jotka muodostuvat materiaalitoimittajista ja muiden käsityöalojen ammattilaisista. Yhteistyö mahdollistaa monimuotoiset ja uniikit toteutukset.”

Vierailijamme olivat ihastuneita ja vaikuttuneita lasin kauneudesta ja moninaisista käyttömahdollisuuksista ja kertomukset uniikkien lasituotteiden takana inspiroivat luovuuteen ja ideoimaan rohkeasti lasista.  Kiinnostusta herättivät myös modernit lasituotteemme ja niiden monipuolisuus, kuten lasiovet, lasiliukuovet ja peilit, jotka voidaan suunnitella yksilöllisten toiveiden mukaisesti.

Lasilinkillä olemme jo vuosien ajan tehneet yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa, ja tämä on meille tulevaisuudessakin tärkeää, jotta lasin maailma tulisi tutuksi kaikille. Toivotamme tietenkin kaikki tervetulleeksi myymäläämme ja showroomiimme tutustumaan ja ihastelemaan ja tietenkin ostoksillekin.